Alternalive

Inspirerende blogs die passen bij het thema van Alternalive: natuurlijk gezond zijn, blijven of worden. Hoe creëer je een gezonde leef en werkomgeving? Hoe realiseer je je eigen Blue Zone thuis of in je bedrijf? Alle middelen en mogelijkheden hebben we bij de hand; we hoeven alleen maar te leren ze toe te passen.
Hoe kom je goed uit een burn-out. En voor bedrijven antwoord op de vraag: hoe verlaag je het ziekteverzuim?

Leer wat bepaalde voeding met je doet. Begrijpen hoe je je lichaam weer in topconditie brengt. Leer wat vetverbranding doet ten opzichte vasn koolhydraatverbranding (ketonen en ketose).

Hoe kom je in je eigen kracht? Hoe kom je zo dicht mogelijk bij je eigen 'ik'. Hoe kan ik mijn talenten (her)ontdekken en toepassen. Hoe richt ik mijn leven in om te kunnen zijn wie ik ben en te doen wat ik leuk vindt? Hoe wordt ik zichtbaar en kan ik het maximale uit mijn talenten halen? Ja, ook financieel!

Vraag jij je wel eens of het je blij bent met het leven dat je leeft?

Vraag jij je wel eens of het je blij bent met het leven dat je leeft?

Vraag jij je wel eens of het je blij bent met het leven dat je leeft?
Elke dag
Waar vind jij de kracht
Om te doen wat je voelt
Terwijl niemand je snapt?
 
Vorige week op 3 juni overleed mijn opa op 95 jarige leeftijd. Een man van niet zoveel woorden. Een man die het heerlijk vond om in alle stilte bij ons op de plantage op Saramacca uren te hengelen, mee te helpen bij het oogsten van onze watermeloenen, van onze paprika’s, passievruchten. Heerlijke gerechten klaarmaakte terwijl ik aan het werk was in de stad en zelfs al onze kleren streek als we stroom hadden.  Vaak ontmoette ik hem aan het einde van de dag lekker ontspannen op ons prachtige balkon met een biertje, een sigaretje uitkijkend over onze weidse plantage, de ondergaande zon of fluitend rondscharrelend op ons erf. Onze hond, die hij liefkozend Broki had genoemd omdat de hond een keer een gebroken poot had opgelopen die nooit meer helemaal herstelde, wandelde dan altijd met hem mee. Onze plantage was groot, een kleine 600 ha geloof ik en vooral aan het einde van ons grondgebied waren de prachtigste kreekjes voor het vangen van lekkere vis. Ook al was hij toen ruim 80 jaar, hij wandelde liever helemaal naar dat einde van onze grond, dan dat ik hem bracht met de Jeep. Een bamboe hengel op zijn schouder, wat te eten en te drinken voor de dag en dan ging hij rustig op pad. Voor jonge benen was het al snel een half uur stevig door lopen, maar opa liep heel rustig, keuvelend met Broki en soms nog wat andere honden, naar zijn hoofddoel van de dag. Vanaf een uurtje of 6 in de ochtend tot ver in de middag. In de hete zon liep hij dan weer rustig terug, dronk wat en ging dan aan de slag met ons  avondeten. Ik kan met niet herinneren dat mijn opa mij ooit iets oplegde, vond dat ik iets moest doen, er was heel veel rust in hem en vond het allemaal helemaal prima. Hij genoot diep van het leven bij ons op de plantage en zeer regelmatig stond hij “stiekem klaar” bij de poort van zijn huis in Paramaribo om snel en ongezien in mijn pick up te stappen en mee te rijden naar Saramacca. Vaak had hij mij al gebeld op het werk “Meisje, ik sta klaar hoor om 16 uur” wetende dat dat de tijd was dat ik meestal wel klaar was met werken. Ook vroeg hij mij vaak “ om het niet tegen iemand anders te zeggen”  en hij sprak deze woorden dan fluisterend uit alsof ook echt niemand bij hem thuis mocht horen dat hij weer een paar dagen naar Saramacca ging. We woonden ook  op zo’n prachtige plek, in de middle of nowhere, zonder licht, zonder stromend water, zonder buren, met wilde waterbuffels, apen, de prachtigste vogels om ons heen. De nachten waren daar nog echt zwart, pikdonker en doodstil.  In de ochtenden werd je gewekt door het gebrul van apen, door het geluid van kanaries en papegaaien, kaketoes. Daar wilde opa graag in stilte van genieten.
Mijn opa leefde zoals hij het echt wilde, hij creëerde het zoals hij het fijn vond, Hij leefde zoals hij het prettig vond.  Wellicht had hij er op een bepaald moment van zijn leven pas zijn draai aan kunnen geven, maar toen ik hem ontmoette was hij werkelijk helemaal in zijn eigen element. Zo mooi en zo moeiteloos.

Vraag jij je wel eens of het je blij bent met het leven dat je leeft?
Elke dag
Waar vind jij de kracht
Om te doen wat je voelt
Terwijl niemand je snapt?

Een prachtig liedje gezongen door Maan voor Brace, met een zo belangrijke inhoud.
Als iemand overlijdt, dan is dat naast verdriet, of dankbaarheid, of welke emotie dan ook,  er ook altijd een eigen proces wordt opgestart.
 “Als ik nu in die kist zou liggen, als ik nu zou overlijden, zou ik dan werkelijk tevreden en blij zijn met het leven dat ik heb geleefd?
Eerlijke gevoelens komen even boven drijven, je zachtheid, je kern wordt even beter  zichtbaar en voelbaar.
Te mogen voelen wat je voelt in plaats van dat je je keihard vast houdt aan de afspraken die je ooit met jezelf hebt gemaakt. Begrenzingen hebt opgelegd, beperkingen hebt bedacht, en ja daar komt het natuurlijk weer  “of je doet wat zo hoort, moet of bedacht is door een ander.

“Waar vindt jij de kracht 
Om te doen wat je voelt
Terwijl niemand je snapt”

Hoe belangrijk is het eigenlijk dat iedereen je moet snappen, moet goedkeuren, moet begrijpen voor jij je leven inricht zoals het werkelijk bij je past?
NIET!
Hoe belangrijk is het eigenlijk dat je een leven leeft dat werkelijk bij jou hoort, dat je je werk doet waar je echt blij van wordt, dat je een relatie hebt die ondersteunend is, gelijkwaardig, liefdevol en warm
WEL!
Als je mag luisteren naar je gevoel, echt mag luisteren naar je echte gevoel (vaak is de wezenlijk anders dan het “gevoel”  dat je zo vaak om je heen hebt gehoord en dus bent gaan geloven), dan ben je vaak heel uniek, heel vrij en heel onbegrensd.
Als je mag luisteren naar je gevoel, dan is “moeten en horen” niet meer iets waarmee je een ander wilt overtuigen. Dan is het jouw waarheid en kan je besluiten daar naar te leven.

Vrijheid, moeiteloosheid, energie komen dan naar je toe op een manier die je nooit geleerd kan hebben, maar gewoon altijd al in jou zit!

Als ik kijk naar mijn opa's leven dan glimlach ik. Goed gedaan opa! Jij hebt echt geleefd! Trots en blij met jou in mijn leven!

En ook dat ik echt super blij ben met het leven dat ik ben gaan leven toen ik het ROER OM gooide. Ookal snapte niemand het, ik vond de kracht om het toch te doen omdat ik allang wist dat dit mijn weg is. Mijn volledig unieke weg in mijn eigen vorm is tot uiting gekomen. Mijn balans in werken en leven is er een geworden die niemand mij had kunnen aanleren.
Mijn verlangen om anderen dat ook te laten zien, voelen en zijn is groter dan ooit.

Nu nog dat huis wat al helemaal voor ogen heb. Een plek waar groepen mensen bij elkaar kunnen komen met hun unieke talenten die tot uiting mochten komen. Eens komt dat huis er, die plek waar al deze mensen die het ROER OM gooiden of nog gaan gooien, regelmatig op die plek bij elkaar komen. Om samen te zijn, samen te denken en samen te werken aan samenlevingen in balans.  Van steeds meer mensen die het leven durven te leven vanuit hun eigen kracht. Als die mensen bijelkaar komen, zullen er prachtige dingen gaan gebeuren die de wereld kan kantelen in positieve zin. Ik weet allang dat dat kan. 

DAg opa, dank je wel voor je mooie voorbeeeld van het leven zo leven dat het je blij maakt. En ik  ben zo blij dat je dansend, met muziek en heel veel bloemen naar je laatste rustplekje bent gebracht en dat ik er van een afstandje bij mocht zijn. Groet je papa van mij?!


https://www.youtube.com/watch?v=sSqIEG5lJm0

Hoe voed jij je innerlijke honger?
Droom jij er ook van om een held te zijn?

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
maandag 06 april 2020
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.