Alternalive

Inspirerende blogs die passen bij het thema van Alternalive: natuurlijk gezond zijn, blijven of worden. Hoe creëer je een gezonde leef en werkomgeving? Hoe realiseer je je eigen Blue Zone thuis of in je bedrijf? Alle middelen en mogelijkheden hebben we bij de hand; we hoeven alleen maar te leren ze toe te passen.
Hoe kom je goed uit een burn-out. En voor bedrijven antwoord op de vraag: hoe verlaag je het ziekteverzuim?

Leer wat bepaalde voeding met je doet. Begrijpen hoe je je lichaam weer in topconditie brengt. Leer wat vetverbranding doet ten opzichte vasn koolhydraatverbranding (ketonen en ketose).

Hoe kom je in je eigen kracht? Hoe kom je zo dicht mogelijk bij je eigen 'ik'. Hoe kan ik mijn talenten (her)ontdekken en toepassen. Hoe richt ik mijn leven in om te kunnen zijn wie ik ben en te doen wat ik leuk vindt? Hoe wordt ik zichtbaar en kan ik het maximale uit mijn talenten halen? Ja, ook financieel!

Uit het vangnet van de angst stappen

Uit het vangnet van de angst stappen

Vanochtend werd ik wakker, vroeg, 1 uur 22. Ik worstel en ik voel me warm, het was een heftige droom. Een droom over een diepe, diepe val. Er was niets meer om mij aan vast te grijpen, ik moest het helemaal alleen doen.  Ik bleef maar vallen in een heel diep gat, er kwam geen einde aan.

Niets meer om op terug te vallen, niets meer! Er is werkelijk geen vangnet meer die mij zal opvangen als ik val. Wat betekent dat voor de kinderen, wat betekent dat voor de toekomst, wat betekent dat eigenlijk als er “niets meer is om op terug te vallen”?

Geen vangnet meer van ziekzijn, dat heb ik immers net verlaten. Ik ben beter, gezonder dan ooit. De pijn is weg, de vermoeidheid is opgeruimd, dus ik kan er niet meer op terugvallen als de angst mij in zijn greep heeft. Ik kan niet meer zeggen dat het een weekje of een maandje niet lukt.

Geen vangnet meer van een uitkering die ik kan krijgen als ik mijn ziektegeschiedenis onder elkaar zet. O nee, ik ben niet meer ziek, dus daar kan ik geen aanspraak meer op maken.

Steeds minder word ik nog gevraagd voor een functie in een bedrijf, ik ben er te lang uit, ik ben ook  al 50, het gat is te groot, ik ben te oud. Geen vangnet meer op de skills die ik in al die jaren in het bedrijfsleven heb opgedaan.

Langzaam aan ontwaak ik echt.  Ik schud de droom, de oude patronen, het aangeleerde van mij af en ik kom weer tot mijzelf. Moet ik mij laten afleiden door het gecreëerde vangnet dat mij eigenlijk kleiner wil laten blijven dan dat ik ben? Moet ik mij laten afleiden door de angst dat ik het zelf niet kan? Of wandel ik rustig door op mijn eigen benen?

Moet ik mij toch nog even snel laten vangen door iets wat niet echt bedoeld is om mij mijn grootste mogelijkheden te laten ontmoeten? Of zijn het juist de vangnetten die ik nog even wat bewuster mag loslaten om mijn pad verder op te kunnen gaan?

Waarom is mijn verlangen naar dat grootse zo ontzettend groot, waarom kan ik niet tevreden zijn met een veilig leventje vol met vangnetten?

Ik stel het me even voor, ik kruip weer terug naar het leven wat ik ooit had. Naar de veiligheid van elke dag een baan waar ik naar toe moet. Naar de veiligheid van een aantal betaalde vakantiedagen per jaar. Elke maand hetzelfde inkomen, precies weten wat je hebt en kunt uitgeven. Je vaste lasten elke maand op dezelfde dag kunnen betalen. Pfff, ik kan dan weer even uitrusten van alle uitdagingen die ik ben aangegaan sinds ik dat pad van een vaste baan verliet.

Maar terwijl ik nadenk over alle voordelen, voel ik me kleiner worden. Zodra ik in mijn gedachten het bedrijf binnen stap van al die vangnetten, verlies ik mijn eigenheid, mijn kracht, mijn talent. Ik stap in de rol die ik voor het bedrijf heel goed kan uitoefenen en ik krijg een benauwd gevoel. Dat wat van mij gevraagd wordt is te krap, ik kan meer, ik zie meer, ik weet meer! Het zou zo anders kunnen!

Als ik het bedrijf mag reorganiseren vanuit mijn weten, vanuit mijn talent, dan zeg ik ja! Geef mij alle vrijheid en ik zorg er voor dat het bedrijf een top bedrijf wordt van gezondheid, menselijkheid en succes.

Maar nee, stop me niet meer in een functie die omschrijft wat ik wel en niet mag doen. Die een ontwikkelingsplan met mij maakt op skill niveau…

Ik voel de strijd dus mijn eigen ik, die is gaan staan op eigen benen en de ik die ooit gecreëerd is en zich heeft aangeleerd te voegen in “zoals het nu eenmaal hoort”.

Ik voel de power en levenslust in mijn eigen ik. Het bruisen van de energie door al mijn aderen. Er is zoveel te doen in deze wereld! Mijn talenten zijn mij gegeven om ze optimaal te gebruiken, in te zetten, door te geven.

Ik voel een diepe moeheid opkomen als ik me verplaats in die ik die aan die vermeende veiligheid gehoor wil geven. Terug in het keurslijf dat niet voor mij gemaakt is? Terug naar de vangnetten die mij opvangen als ik het niet meer red?

Ik schud de angst van de diepe val van mij af en voel hoe gaaf het is om mijn eigen pad te blijven bewandelen.

Het komt goed of eigenlijk het is al goed. Ik heb het vangnet van de angst niet meer nodig. Bewust laat ik het los en ik voel me weer vrij om te gaan zoals ik het wil.

En jij, heb jij nog angsten waardoor je je eigen ik niet zo zichtbaar laat zien?

  • Te veel blijft hangen in oude vangnetten die je eigenlijk niet meer dienen?
  • Ben je misschien te veel in ziekte, moeheid of burn out gaan blijven zitten, zodat je je echte verlangens en angsten niet hoeft aan te kijken?
  • Verschuil je je in een zogenaamde comfort, maar wordt je er niet echt gelukkig meer van?
  • Heb je een vangnet om je heen gegooid van overgewicht, van hardheid, van ongenaakbaarheid zodat niemand jou meer kan raken.

Zomaar gaat het allemaal om diezelfde angst als uit mijn droom. De angst om heel diep te vallen en niet meer op te staan.

Die angst laat zien hoeveel je van het leven houdt, want anders zou je het niet erg vinden om niet meer op te staan toch?

Dan is het toch ook belangrijk dat je van dat leven je mooiste tijd ooit maakt en niet je veiligste tijd ooit?

Zondag 10 februari 2019 organiseren we weer een Themazondag en dit keer met het thema :  Van Angst naar Moed, zodat je gaat doen wat je werkelijk wilt!

Zomaar heb je de moed om je angst een gezicht te geven, zodat je jouw eigenwijze volgende stap maakt!

Liefs

Natascha

Het conflict tussen een HSP-er en FLOW
Weer (meer) brood maken van je talent

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
maandag 06 april 2020
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.