Alternalive

Inspirerende blogs die passen bij het thema van Alternalive: natuurlijk gezond zijn, blijven of worden. Hoe creëer je een gezonde leef en werkomgeving? Hoe realiseer je je eigen Blue Zone thuis of in je bedrijf? Alle middelen en mogelijkheden hebben we bij de hand; we hoeven alleen maar te leren ze toe te passen.
Hoe kom je goed uit een burn-out. En voor bedrijven antwoord op de vraag: hoe verlaag je het ziekteverzuim?

Leer wat bepaalde voeding met je doet. Begrijpen hoe je je lichaam weer in topconditie brengt. Leer wat vetverbranding doet ten opzichte vasn koolhydraatverbranding (ketonen en ketose).

Hoe kom je in je eigen kracht? Hoe kom je zo dicht mogelijk bij je eigen 'ik'. Hoe kan ik mijn talenten (her)ontdekken en toepassen. Hoe richt ik mijn leven in om te kunnen zijn wie ik ben en te doen wat ik leuk vindt? Hoe wordt ik zichtbaar en kan ik het maximale uit mijn talenten halen? Ja, ook financieel!

Is jouw slimheid jouw blokkade in het leven?

Is jouw slimheid jouw blokkade in het leven?

Een blog over de oplossingen van slimme mensen, die eigenlijk alles al weten, alles al overzien en het toch niet inzetten voor zichzelf....

 

Vandaag ging je weer aan je werk, liep je je onderneming binnen, werkte je aan je workshop, je huishouden, speelde je met je kinderen, of je bent heftig aan bijkomen van een klacht, ziekte of stevige burn out.

Kan je nog voelen hoe het voelde toen je vanochtend wakker werd? Had je zin in deze dag en de aktiviteiten die je op je agenda had staan? Voelde je je vrolijk  en energiek als je er aandacht dat je zo weer in de auto zo springen om een dag met je collega's, je partner of je kinderen samen te zijn? Of juist een heerlijk gevoel om zo je eigen onderneming te openen en lekker aan de slag te gaan met de clienten of klanten die voor vandaag een afspraak met je hebben gemaakt?

Kan je nog voelen hoe het voelde toen je werkelijk daar was waar je deze dag naar toe ging of ging doen?

Sla jezelf eens gade,  hoe zat je er bij? Wat voelde je? Hoe reageerde je lichaam? Welke houding heb je nu ineens aangenomen?

Kan je het nog wel voelen? Of heb je je gevoel allang onderdrukt?  Of weet je het wel, maar laat jij je  liever niet meer leiden door je gevoel, want dan was je beslist niet naar dat werk gegaan, had je echt geen stofzuiger gepakt?!  En over de manier van  leven met je partner wil je zeker niet meer nadenken, dat is veel te moeilijk. Of heb je er een verhaal van gemaakt dat je nu ook gewoon weer voor je zelf opdreunt?Zelf ben ik verbaasd te ontdekken hoe groot het verschil is tussen wat ik nu doe en wat ik ooit deed.

Ik herinner me nog dat ik naar IBM reed in Amsterdam, maar ook naar het hoodkantoor van de SHELL in Barbados, dat ik dat het liefste zo rond 5.45 deed, om de files of de hitte maar te vermijden. Dat ik het heerlijk vond om de eerste uur, twee uur alleen rond te lopen op mijn afdeling en dat ik veranderde als de eerst volgende collega binnenstapte.

Als ik dat gedrag nu gadesla, wat overigens nu veel gemakkelijker is voor mij omdat het al lang geleden is en ik al heel veel " gewoontes" van mij heb afgeschud, dan voel ik een vorm van angstige spanning die door mij heen ging. En naarmate er meer mensen op de werkvloer kwamen, bekroop mij meer en meer een onrustig gevoel. Ik merkte dit gevoel op dat moment overigens niet op. In tegen deel. ik koos er voor om direct, instant, zonder dat ik het door had  dat ik mijzelf staande moest houden. En om mij staande te houden, veranderde ik. Om de dag door te komen verdween ik en kwam er een vrouw naar voren die deed wat van haar verwacht werd.

Het leek zo mijn vrije wil, toen, dat ik daar werkte...

Als ik het nu gadesla en voel wat ik toen niet meer voelde,maar zo duidelijk wel aanwezig was, die beklemming, die angst, dat gevoel van helemaal geen zin hebben om op die manier te werken, dan verbaas ik mij heel erg dat ik er toch bleef werken. Ik wist haarfijn welke collega's echt niet meer te vertrouwen waren en toch dronk ik koffie met ze.

Ik wist precies welke manager mij mijn positie niet gunde en toch zat ik naast deze persoon tijdens de lunch. Ik was verantwoordelijk voor het oplossen van problemen bij klanten, waarvan ik van te voren al had aangegeven hoe we ze konden voorkomen. Ik verkocht/adviseerde met mijn team produkten en diensten waarvan ik allang wist dat het niet zo goed zo zou passen bij het aankopende bedrijf.

Ook voerde ik peoplemanagement gesprekken met mensen waarvan ik wist dat ze iets heel anders moesten gaan doen om uit die burn out of depressie komen. Ik hield rekening met de jobdescription tijdens een dergelijk gesprek, met de mogelijkheden om een promotie te kunnen verkrijgen en het loopbaan plan wat achter die jobdecription vast zat. Soms was ik doodmoe na zo'n gesprek, lunch of koffie, maar ik zette mij er iedere keer weer overheen.

Voor mijn SHELL periode moest ik veel reizen. In vliegtuigen ging ik soms 2 X per dag naar meetings waarvan ik van te voren al wist dat het zonde van de tijd was, dat er niets zinnigs uit zou komen. Dat er een manager op zat die echt geen behoefte had om er iets moois of beters van te maken. Die zijn tijd uit zat. Toch ging ik. En dineerde ik met directeuren van allerlei bedrijven, overal in het Caribisch gebied, en zat ik  ook mijn tijd uit...

Als ik er nu naar kijk, dan vind ik dat echt enorme zonde! Mijn tijd uitzitten, voor wie, voor wat? Het leven is zo leuk en biedt veel kansen en mogelijkheden. Hoe kan ik zo lang al en zo onbewust ook "mijn tijd besluiten uit te zitten"?!

Maar deden we dat niet al op school? Je tijd uitzitten tot de bel ging? Dat werd toch van je gevraagd? Schoolklas gedrag. Doen wat de ander zegt. De meester en jou ouders vinden wellicht dat je dat moet leren, dus je doet het dan toch maar. De groene krulletjes, de stickertjes, je wilt ze ook zo graag zien in je schriftje. 

Kan jij nu gadeslaan hoe jij je toen werkelijk voelde in de klas? Kan je jezelf nog zien zitten? Herbeleef het eens, voel eens wat je voelde.

Ook toen al wist ik ergens dat het niet handig was om te voelen, om te weten wat ik wist. Het paste niet in het plaatje. Het was veel slimmer om te doen wat anderen deden. En ik bedacht onbewust wellicht slimme oplossingen. Ik nam waar in stilte, Ik wist in stilte, en deed hardop wat anderen goedkeurden of ik deed niets.

Het wordt mij steeds duidelijker waarom er te weinig echt slimme  (=mensen die direct zien wat er werkelijk nodig is en met hele creatieve oplossingen kunnen komen) mensen in de regering zitten, op belangrijke beslis plekken in organisaties, in bedrijven. Waarom er zo ontzettend veel promoties en goede banen gaan naar mensen die puur uitvoerend heel sterk zijn.

Toen ik nog naar de TV keek heel veel jaren geleden, verbaasde ik me de hele dag over de beslissingen die genomen werden, over de discussies in maatschappij vraagstukken, over gesprekken tussen onze zogenaamde leiders. En natuurlijk helemaal over de aard en bestaansreden van oorlogen tussen landen. Ik kon mij niet voorstellen dat wij werkelijk in staat waren tot oorlog, tot het vernietigen van een land en haar bewoners om de meest stompzinnige redenen als geld en macht.

Ik kon niet begrijpen dat er werkelijk zoveel mensen zich met het voor mij nutteloze discussieren bezighielden over goed en kwaad, over gelijk en ongelijk. En het allerlastigste vond ik, dat het zich maar bleef herhalen. Elke discussie, elk gesprek, elke oorlog, het bleef maar over hetzelfde gaan.

Tot ik begreep dat dat juist de bedoeling is, het moet zich blijven herhalen, het moet gestandaardiseerd blijven, het is juist zo fijn als niemand werkelijk uit de pas springt, op een andere manier creeert.  Dat we er zo aan gewend zijn geraakt dat de dingen op een bepaalde manier gaan, dat we ook niet meer willen (of weten dat we het willen) dat het verandert.

Onze vrije wil is ingekaderd... Onze unieke vorm van slimheid gebruikt om ons teveel aan te passen....

Schoolklas gedrag. Wenselijk of gestandaardiseerd gedrag. Gedrag dat iedereen kent en goedkeurt.
Zelfs in onze relatie kunnen we heel ver gaan. Zo paste ik me volledig aan mijn de verlangens en passies van mijn vorige partner aan. Hij vond het leuk om een goede triatleet te worden, dat had ik waargenomen, het was echt zijn ding, dat wist ik. Dus ik deed mee, voor hem... Ten koste van mijzelf.
Veel mensen kiezen voor de harmonie in de relatie om dezelfde redenen. Beter mee bewegen, dan kiezen voor het gevoel wat op speelt. Beter sussen dan ruimte geven aan het gevoel dat opkruipt. Beter de mond dicht houden omdat je weet dat je partner dan heel heftig kan worden als je hem of haar wijst op iets dat gebeurde.
Toen ik me daar van bewust werd, hoe snel ik daar ook in  kan schieten, besloot ik dat anders te doen in de huidige relatie. Met heel veel dis harmonische momenten als gevolg.... En daarna heel veel echte groeimomenten waarin ik steeds meer ging staan en zichtbaar werd (ook voor mijzelf).

En dan zien wij  bij Vitaal door Balans en bij Alternalive allemaal mensen waarbij dat, slimme zelfgekozen maar niet authentieke gedrag, begint te wringen op soms hele heftige manieren. Slopende burn out, die steeds weer terugkeert,  Pijn in het hele lichaam. Fibromyalgie, Reuma, kanker.
De slimme aanpas oplossingen werken niet meer, maar vaak heb je niet door hoe diep jouw aanpassingen zijn. Denk je werkelijk dat je  "zomaar ziek of burn out" bent geworden. Dat het zomaar niet lukt om je onderneming van de grond te krijgen of in je werk of relatie de gewenste groei.
Kies je voor de oude slimme oplossingen, dan ga je de klacht oplossen, zoals iedereen zegt dat het moet. Je gaat dan weer in " hoe doe je dat" zitten. Je kiest dan voor wat anderen zeggen dat je moet doen. Zeker weten dat je van klacht naar klacht gaat, van burn out naar burn out, of chronisch je bedrijf maar niet naar de volgende fase krijgt.

Kies je er voor om werkelijk ruimte te geven aan je weten en luister je nu eindelijk naar wat je werkelijk allemaal gevoeld hebt en voelt, dan gebeurt er wat anders. Heel wat anders. Soms is het ook nog even pijnlijk, soms wordt het ook nog even erger, want wat heb je veel onderdrukt wat er echt uit moet voor je verder kunt. Een burn out popt op uit het niets zo lijkt het. Een zweer ontstaat op het moment dat je je juist begint te luisteren naar je zelf. Buikpijn wordt erger terwijl je nu zo gezond bent gaan eten.

Dat wat je jaren aan jezelf hebt onderdrukt, heeft heel veel tijd nodig om weer te herstellen in zijn oorspronkelijke evenwicht. Dat is niet met een kuurtje opgelost. Of met een paar maanden thuis zitten. In tegendeel, de kans is groot dat je zo erg je eigen schaduw gaat tegen komen die je niet meer wilde zien omdat dat niet past in het gewenste plaatje van jezelf van anderen, dat je het niet meer trekt en weer nieuwe oplossingen gaat bedenken op die oude manier. Want dat kan je als de beste!

De kans dat je jezelf gaat beschermen tegen alle emoties die dan vrij komen is heel erg groot en dan val je weer in oude, slimme oplossingen. Soms in een fractie van een seconde heb jij alweer een dergelijke oplossing bedacht en sterker nog, je wordt er van overtuigd dat dat het beste is. En ook die overtuiging kickt zo goed in, dat je tevreden aan de slag gaat met , weer, een super slimme (oude) oplossing. Met alle gevolgen van dien.

Ja Je slimheid zit je dan in de weg!

Je redeneert je suf, je maakt alles waar en gaat je werkelijke ik weer volledig uit de weg. Je werkelijk gevoel is nu even niet handig, boezemt angst in, dus je verzint weer een andere waarheid op een manier die je al jaren doet en dus als heel soepel aanvoelt.

Bij Alternalive en Vitaal door Balans, ontmoetten we heel veel van deze slimme mensen. Die op alles een oplossing hebben, die argumenten hebben bedacht, die voor bereid zijn op alles. Vaak willen ze precies weten wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling of tijdens een ROER OM traject, want dan kan hun slimheid hun beschermen tegen alles wat lastig is om aan te gaan. En tja, dat is dan wel mijn talent, om een totaal andere richting op te gaan om jou zo werkelijk en duurzaam op de rit te krijgen. Hierdoor gebeuren er totaal onverwachte dingen, waar je niet op voorbereid ben, maar over die werkelijke persoon gaan die je merendeels bent vergeten.

Thema's die angst aan jagen komen steeds weer boven water, maar in ons overlevingsdrang kiezen we er liever voor om ons zelf ook iedere keer weer op nieuw te beschermen. Richting oude oplossingen. Richting verkramping of uitputting, Zo ver mogelijk weg van de pijn en angst. We stoppen met het gezonde eten, onze voornemens ten aanzien van allerlei andere verslavingen laten we los en ineens zitten we weer precies daar waar we altijd al zaten.

Mede daarom houden veel mensen hun goede voornemens niet lang vol. Angst kicked in! Je nieuwe ideeen voor de onderneming worden niet lang genoeg naar buiten gebracht. Anders zijn is toch te spannend.Je eigen natuurlijke gewicht vinden en vasthouden een hele lastige zaak. Mooi zijn heeft voor problemen gezorgd. Ook mensen die bij Vitaal of Alternalive komen soms te weinig langs om werkelijk voor bij die pijn te gaan. Ineens wordt er afgezegd, ineens wordt er een andere therapeut ingezet, ineens gaat het "best wel" goed, terwijl ik inmiddels weet dat er  best vaak nog een ingewikkeld proces te gaan is, wil je echt helemaal Vitaal en fit worden in je leven, werk of onderneming.

De op één na belangrijkste reden voor het ontwikkelen van het ROER OM, individueel of in de groep, is dan ook om echt voorbij die beschermingsmechanismes te komen. En dat kan alleen maar in het onbekende, in het niet weten wat er gaat gebeuren, in het los laten van alles wat je hebt bedacht dat moet en hoort.

Je werkelijke vrije wil ontdekken, je werkelijke angsten kennen en loslaten, en als je het aandurft je omgevingsfactoren zo aan passen dat elke cel ook echt in staat is om je te ondersteunen in de groei naar een onbekend gevoel van welzijn, energie en blijdschap.

De allerbelangrijkste reden voor het ontwikkelen van het ROER OM is echter   dat wij het zo ontzettend jammer vinden, dat jij als slim mens, je slimheid voor de verkeerde dingen bent gaan gebruiken. Als werkelijk alle echt slimme mensen zich weer laten zien, hun talenten weer inzetten zoals het bedoelt was, weer durven samen te denken, dan zijn we samen in staat tot zoveel positieve veranderingen in de wereld. Op alle gebieden wordt het menselijker, gezonder, vrolijker en veel meer ontspannen. 

Als je tot hier bent gekomen met lezen, dan weet ik zeker dat jouw zijn op zoek is naar andere vormen dan die je nu doet, die je nu laat zien. Zomaar al heel veel jaren. Vraag eens aan je lichaam wat het werkelijk nodig heeft. Sla je de komende weken eens echt gade als je iets gaat doen. Wat verkrampt, wat doet pijn, wat voelt niet lekker, wat stroomt niet bij jou?

Kies er misschien zelfs voor om werkelijk in dat onbekende, dat donkere, dat spannende jezelf weer echt terug te vinden en vast te houden. Je slimme ik weer in te zetten voor wie je bedoelt was te zijn. Maak van 2018 jouw omslag jaar. Gooi werkelijk het ROER OM als je huidige oplossingen je niet meer helpen en je het echt anders wilt!

Zo krachtig als je kon kiezen om te overleven, zo krachtig kun je nu ook kiezen om werkelijk te gaan leven!

Waag de sprong als je klaar bent alle herhalingen in je leven die je niet daar brachten waar je  al heel lang en zo graag wilt zijn!

Je kunt kiezen voor een jaar traject in een groep, waarin je ook individueel genoeg aandacht krijgt.
Je kunt kiezen voor een jaar traject met je team op het werk of in je onderneming
Je kunt kiezen voor een jaar traject helemaal individueel.

De basis prijzen zijn het zelfde, €1795,= per persoon voor een reis van een jaar. Ook is het mogelijk met je eigen prijs te komen.
 


Je kunt kiezen voor een jaar traject in een groep, waarin je ook individueel genoeg aandacht krijgt.
Je kunt kiezen voor een jaar traject met je team op het werk of in je onderneming
Je kunt kiezen voor een jaar traject helemaal individueel.

De basis prijzen zijn het zelfde, €1795,= per persoon voor een reis van een jaar. Ook is het natuurlijk mogelijk met je eigen prijs te komen.


   


Het wordt een prachtig jaar, 2018, dat weten wij wel zeker!

Fijne feestdagen toegewenst en zomaar tot 14 januari 2018!

Natascha


 


 
Changemakers gezocht!
Van eenzaam Online naar samen Zijn

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
maandag 06 april 2020
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.